
 
 
 
 

 
    FEDERAL ELECTION COMMISSION 
       WASHINGTON, D.C. 

  
 
 
 

  October 10, 2024 
 
 
ADVISORY OPINION 2024-09 
 
Rebecca J. Olson, Esq. 
Greenberg Traurig, LLP 
400 Capitol Mall, Suite 2400 
Sacramento, CA 95814 
 
Dear Ms. Olson: 

            We are responding to your advisory opinion request on behalf of Congresswoman 
Nanette Barragán and Barragán for Congress concerning the application of the Federal Election 
Campaign Act, 52 U.S.C. §§ 30101-45 (the “Act”), and Commission regulations to the use of 
campaign funds to pay for eldercare expenses incurred by Congresswoman Barragán as the 
primary caretaker of her mother.  As explained further below, the Commission concludes that 
Congresswoman Barragán may use campaign funds to pay certain eldercare expenses to the 
extent that they are incurred as a direct result of her campaign activity for her own campaign.  
The Commission also concludes that Congresswoman Barragán may use campaign funds to pay 
certain eldercare expenses she incurs when she is: (1) traveling for official business for a 
Congressional Member Delegation (“CODEL”); or (2) in Washington, D.C. to cast votes in 
Congress.  The Commission further concludes that the remainder of the request fails to identify a 
“specific transaction or activity” and declines to render an opinion.1 
 
Background 
   

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on July 18, 
2024, and your email dated August 6, 2024. 

 
 Congresswoman Barragán serves California’s 44th Congressional District in the U.S. 
House of Representatives.2  Her principal campaign committee is Barragán for Congress. 
 

 
1   52 U.S.C. § 30108(a)(1). 
 
2  AOR001. 
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 Congresswoman Barragán’s mother suffers from several severe health conditions.3  Due 
to her conditions, she requires “constant round-the-clock 24-hour care and supervision.”4  In late 
2021, Congresswoman Barragán moved into her mother’s home in Los Angeles to serve as her 
caregiver.  Congresswoman Barragán cared for her mother and voted by proxy in Congress until 
the option to do so ended in January 2023, at which point she returned to her duties in 
Washington, D.C. and arranged for additional caregivers to ensure full-time care for her mother.  
Congresswoman Barragán continues to reside in her mother’s home, holds her mother’s power of 
attorney, and manages her mother’s care. 
 
 Because her mother is eligible for benefits under California’s Medi-Cal program, 
Congresswoman Barragán has been able to secure the services of several caregivers provided by 
Los Angeles County’s In-Home Supportive Services (“In-Home”) program and the Home and 
Community Based Services (“Community Services”) program.5  Under these programs, 
caregivers are paid hourly to care for Congresswoman Barragán’s mother when Congresswoman 
Barragán is away from their home.6  Due to significant turnover among In-Home program 
workers, however, and missed shifts for illnesses or other reasons, “it can be difficult to ensure 
constant, continual care.”7  Moreover, gaps in coverage “can happen without notice.”8  
Congresswoman Barragán covers gaps in coverage by either caring for her mother herself or 
paying for a caregiver through a private agency.  In 2023, Congresswoman Barragán’s out-of-
pocket expenses to cover gaps in her mother’s care were nearly $27,000. 
 
 Congresswoman Barragán expects that gaps in coverage will continue and would like to 
use campaign funds to pay for caregiving to cover gaps that arise when she is not able to provide 
the care herself for campaign or officeholder-related reasons.  She provides five factual 
scenarios, which appear in the questions below. 
 
Questions Presented 
 

1. May Congresswoman Barragán use campaign funds to pay for gaps in her mother’s 
caregiving when Congresswoman Barragán is in her district or traveling to other 
destinations for campaign events such as fundraising events, meetings with campaign 
supporters, traveling with presidential or other congressional candidates, or to the 
national convention? 
 

 
3  Id. 

4  Id. 
 
5  Id. 
 
6  Congresswoman Barragán registered as a caregiver herself under the In-Home program in 2022 and 
provided approximately 1,600 hours of care for her mother.  AOR001-2. 
 
7  AOR002. 

8  Id. 
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2. May Congresswoman Barragán use campaign funds to pay for gaps in her mother’s 
caregiving when Congresswoman Barragán is: 
 

a. Traveling in her official capacity as Chair of the Congressional Hispanic 
Caucus? 
 

b. Traveling for official business out of state or internationally, such as for a 
CODEL? 

 
c. Traveling to, from, or in Washington, D.C. or her district to attend events in her 

official capacity as a member of Congress? 
 

d. In Washington, D.C. to cast votes in Congress? 
 
Legal Analysis  
 

1. May Congresswoman Barragán use campaign funds to pay for gaps in her mother’s 
caregiving when Congresswoman Barragán is in her district or traveling to other 
destinations for campaign events such as fundraising events, meetings with campaign 
supporters, traveling with presidential or other congressional candidates, or to the 
national convention? 
 
Yes, Congresswoman Barragán may use campaign funds to pay for gaps in her mother’s 

caregiving when Congresswoman Barragán is in her district or traveling to other destinations for 
official campaign events such as fundraising events and meetings with campaign supporters, 
because these expenses would not exist irrespective of Congresswoman Barragán’s campaign. 

 
Under the Act and Commission regulations, a candidate and individual holding federal 

office may use campaign funds for several specific purposes, including (1) “for otherwise 
authorized expenditures in connection with the campaign for Federal office of the candidate or 
individual,” (2) “for ordinary and necessary expenses incurred in connection with duties of the 
individual as a holder of Federal office,” and (3) “for any other lawful purpose” that does not 
convert the campaign funds to “personal use.”9  The Act and Commission regulations define 
“personal use” as the use of campaign funds “to fulfill any commitment, obligation, or expense 
of a person that would exist irrespective of the candidate’s election campaign or individual’s 
duties as a holder of Federal office.”10 

 
The Act and Commission regulations provide a non-exhaustive list of expenses that, 

when paid using campaign funds, constitute per se personal use.11  For expenses not included on 
this list — such as eldercare expenses — the Commission determines, on a case-by-case basis, 

 
9  52 U.S.C. § 30114(a)(1)-(2), (a)(6); see also 11 C.F.R. § 113.2(a), (e). 

10  52 U.S.C. § 30114(b)(2); see also 11 C.F.R. § 113.1(g)(1). 
 
11  See 52 U.S.C. § 30114(b)(2); 11 C.F.R. § 113.1(g)(1)(i). 
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whether the use is a prohibited “personal use.”12  When the Commission engages in a case-by-
case determination, it does so in light of its “long-standing opinion that candidates have wide 
discretion over the use of campaign funds.”13  

 
Although the Commission has not previously addressed in advisory opinions the use of 

campaign funds to pay eldercare expenses, the Commission has considered the use of campaign 
funds in the context of childcare expenses.  The Commission has approved the use of campaign 
funds to pay candidates’ childcare expenses incurred when the candidates travel for their own 
campaigns,14 and when their campaign responsibilities and activities for their own campaigns 
otherwise prevent them from caring for their children themselves.15  In these advisory opinions, 
the Commission concluded that the candidates could use campaign funds to pay childcare 
expenses to the extent that the expenses were a “direct result of campaign activity,” because such 
expenses would not have existed irrespective of the candidate’s campaign.16 

 
Here, similarly, Congresswoman Barragán’s campaign activities as described in the 

request will require her to be away from home from time to time.  As her mother’s primary 
caregiver, Congresswoman Barragán is responsible for ensuring that her mother receives the 
necessary care during those times.  Congresswoman Barragán also has power of attorney over 
her mother, giving her legal responsibility to provide for and manage her mother’s care.17  When 
gaps arise in care previously arranged through the In-Home and Community Service programs 
and Congresswoman Barragán’s campaign activities for her own campaign prevent her from 
caring for her mother herself, the additional expenses that she incurs in obtaining alternative care 
for her mother are a direct result of those campaign activities.  Consistent with the Commission’s 

 
12  52 U.S.C. § 30114(b)(2); 11 C.F.R. § 113.1(g). 
 
13  Personal Use of Campaign Funds, 60 Fed. Reg. 7867 (Feb. 9, 1995). 
 
14  See Advisory Opinion 2022-07 (Swalwell) at 3 (concluding that candidate could use campaign funds to pay  
childcare expenses incurred when candidate travels for own campaign to extent expenses are direct result of 
candidate’s campaign travel, because expenses “would not have existed irrespective of the candidates’ campaigns”); 
Advisory Opinion 1995-42 (McCrery) at 2 (concluding that candidate could use campaign funds to pay childcare 
expenses resulting from candidate’s and spouse’s attendance at campaign events because “the childcare expenses 
[were] incurred only as a direct result of campaign activity and would not otherwise exist”). 

15  See Advisory Opinion 2019-13 (MJ for Texas) at 3 (concluding that candidate who had left her job to 
campaign full-time could use campaign funds to pay children’s daycare expenses “to the extent they are a direct 
result of campaign activity, [because the expenses] would not exist irrespective of” campaign); Advisory Opinion 
2018-06 (Liuba for Congress) at 3 (concluding that candidate who had given up in-home consulting to campaign for 
Congress could use campaign funds to pay childcare expenses “incurred as a direct result of campaign activity, 
[because the expenses] would not exist irrespective of” campaign). 
 
16  See Advisory Opinion 2022-07 (Swalwell) at 3; Advisory Opinion 2019-13 (MJ for Texas) at 3; Advisory 
Opinion 2018-06 (Liuba for Congress) at 3; Advisory Opinion 1995-42 (McCrery) at 2; cf. Advisory Opinion 1995-
20 (Roemer) at 2 (approving use of campaign funds to pay expenses of candidate’s children to travel with candidate 
and spouse to campaign events, where such travel is “only required because of the campaign”). 

17  AOR Supp. at 1; see also Advisory Opinion 2018-06 (Liuba for Congress) at 3 (observing that requestor 
was “the full-time caregiver for [her] young children, and, because of [her] campaign activity,” would have to “incur 
expenses for part-time or full-time childcare”). 
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conclusions in the childcare advisory opinions discussed above, the Commission concludes that 
Congresswoman Barragán may use campaign funds to pay the additional eldercare expenses that 
she incurs to the extent that the expenses are the direct result of campaign activities for her own 
campaign, because those expenses would not exist irrespective of her campaign. 

 
Consistent with the foregoing, Congresswoman Barragán may use campaign funds to pay 

for gaps in her mother’s caregiving when Congresswoman Barragán is in her district or traveling 
to other destinations for official campaign events such as fundraising events and meetings with 
campaign supporters.  Travel with other candidates or attendance at the Democratic National 
Convention, however, may or may not be directly connected to Congresswoman Barragán’s 
official campaign activities.  Accordingly, absent further context, the Commission is unable to 
provide an opinion concerning those categories of proposed travel.18 

 
2. May Congresswoman Barragán use campaign funds to pay for gaps in her mother’s 

caregiving when Congresswoman Barragán is: 
 

a. Traveling in her official capacity as Chair of the Congressional Hispanic 
Caucus? 
 

b. Traveling for official business out of state or internationally, such as for a 
CODEL? 

 
c. Traveling to, from, or in Washington, D.C. or her district to attend events in her 

official capacity as a member of Congress? 
 

d. In Washington, D.C. to cast votes in Congress? 
 

Congresswoman Barragán may use campaign funds to pay to fill gaps in her mother’s 
caregiving that arise when Congresswoman Barragán travels for a CODEL or to cast votes in 
Congress.  In those circumstances, because Congresswoman Barragán’s travel is directly 
connected to her duties as a federal officeholder, and because she is unable as a direct result of 
such travel to fill unanticipated gaps that arise in her mother’s care, the additional expenses 
would not exist irrespective of Congresswoman Barragán’s duties as a federal officeholder.  In 
those circumstances, the use of campaign funds to pay the expenses would not convert the funds 
to personal use.  Travel for undefined “official business” or in an undefined “official capacity,” 
however, may or may not be directly connected to Congresswoman Barragán’s formal duties as a 
federal officeholder.  Accordingly, absent further context, the Commission is unable to provide 
an opinion concerning additional categories of proposed travel.19  

 

 
18  See 52 U.S.C. § 30108(a)(1) (providing that Commission may only provide advisory opinions concerning a 
“specific transaction or activity”). 
 
19  See id. 
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Federal officeholders may use campaign funds to defray “ordinary and necessary 
expenses incurred in connection with [their] duties . . . as a holder of Federal office.”20  The 
Commission has long recognized that “[l]egislation is the principal bona fide official 
responsibility of each Member of Congress.”21  Thus, when Congresswoman Barragán is in 
Washington D.C. to vote on policy or legislation and, as a direct result, is unable to fill 
unanticipated gaps in her mother’s care, the additional caregiving expenses that she incurs would 
not exist irrespective of her duties as a federal officeholder.22  The same analysis applies where 
Congresswoman Barragán is engaged in unquestionably “official travel,” such as “official travel 
to a foreign country” funded by the federal government and “authorized by the Speaker [of the 
House] or a committee chair.”23  In those circumstances, the use of campaign funds to fill 
unanticipated gaps in care would not be a prohibited conversion to personal use.   

 
The Commission has previously concluded that Congresswoman Barragán may use 

campaign funds to pay for travel to attend certain Congressional Hispanic Caucus events in her 
official capacity as Caucus Chair because the events were directly connected to her duties as a 
federal officeholder.24  Here, however, Congresswoman Barragán seeks to use campaign funds 
to cover gaps in caregiving that occur whenever she travels in her official capacity as Chair of 
the Congressional Hispanic Caucus, irrespective of whether that travel is to or from an official 
Caucus event.  The scope of the Congresswoman’s “official capacity” as Chair is not explained, 
and the Commission accordingly lacks sufficient information to characterize Congresswoman 
Barragán’s proposed travel.  In such circumstances, it cannot opine upon the legal question 
presented.25   

 
Similarly, because the request does not explain the scope of Congresswoman Barragán’s 

“official” travel or its specific connection to her duties as a federal officeholder, the Commission 
is unable to opine upon the application of the personal use prohibition to these hypothetical 
trips.26  

 
 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the Act and 
Commission regulations to the specific transactions or activities set forth in the request.27  The 
Commission emphasizes that, if there is a change in any of the facts or assumptions presented, 

 
20   52 U.S.C. § 30114(a)(2); see also 11 C.F.R. § 113.2(a). 

21  Advisory Opinion 1997-02 (Skaggs/LaHood) at 4. 

22   Cf. U.S. Const. art. I, § 6. 
 
23  Comm. on Ethics, House Ethics Manual, IV, Official Travel, available at: https://ethics.house.gov/house-
ethics-manual/travel#_Official_Travel. 
 
24   Advisory Opinion 2023-01 (Barragán) at 1-2. 
 
25  See 52 U.S.C. § 30108(a)(1). 
 
26   See id. 

27  See 52 U.S.C. § 30108. 
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and such facts or assumptions are material to a conclusion presented in this advisory opinion, 
then the requestors may not rely on that conclusion as support for their proposed transactions or 
activity.  Any person involved in any specific transaction or activity which is indistinguishable in 
all its material aspects from the transaction or activity with respect to which this advisory 
opinion is rendered may rely on this advisory opinion.28  Please note that the analysis or 
conclusions in this advisory opinion may be affected by subsequent developments in the law 
including, but not limited to, statutes, regulations, advisory opinions, and case law.  Any 
advisory opinions cited herein are available on the Commission’s website. 
 

      On behalf of the Commission, 

 
 
 
      Sean J. Cooksey 
      Chairman 

 
28  See id. § 30108(c)(1)(B). 




